in , ,

Ανακαλύψτε τα βότανα του χειμώνα

Τον χειμώνα είσαι μονίμως με μία κούπα στο χέρι αφού τα ζεστά αφεψήματα από βότανα είναι το καλύτερό σου γιατί σε χαλαρώνουν, σου χαρίζουν ευεξία και είναι ό,τι πρέπει για τον λαιμό σου που έχει κλείσει πάλι. Ξέρεις όμως τι άλλο σου προσφέρει το καθένα;

Φασκόμηλο

Το αφέψημά του είναι ιδανικό για τη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας, αφού ενδείκνυται για τραυματισμούς, άφθες, φαρυγγίτιδα και ουλίτιδα. Επίσης χρησιμοποιείται σαν καρδιοτονωτικό, ελαττώνει τον μετεωρισμό, είναι διουρητικό και καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου.
Τι να προσέξεις: Η χρήση του πρέπει να γίνεται με σύνεση, καθώς η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση εξαιτίας της ουσίας θουγιόνη που περιέχει.

Χαμομήλι

Αποτελεί το πλέον χαλαρωτικό αφέψημα με ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για τις ενοχλήσεις του πεπτικού (έλκος, γαστρίτιδα, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, αιμορροΐδες). Τα βασικά συστατικά του είναι το ιππουρικό οξύ και η γλυκίνη, τα οποία εμφανίζουν αντιφλεγμονώδη και αντισπασμωδική δράση, με αποτέλεσμα να καταπραΰνει μολύνσεις, ιώσεις και κράμπες. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση χαμομηλιού συνίσταται σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιοπάθεια ή κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς έχει και αντιπηκτική δράση.
Τι να προσέξεις: Όσοι έχουν αλλεργία στα φυτά του γένους αμβροσία και στο χρυσάνθεμο, καλό είναι να το αποφεύγουν.

Λουίζα

Το ρόφημα λουίζας συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, μιας και τονώνει το μεταβολισμό, μειώνει την όρεξη και έχει έντονη διουρητική δράση με αποτέλεσμα να βοηθάει στην αποβολή τοξινών. Επιπλέον, η διουρητική δράση της λουίζας είναι ευεργετική σε περιπτώσεις κυστίτιδας, ουρολοίμωξης και νεφρολιθιάσεων.

Μαύρο Τσάι

Περιέχει μαγγάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων. Έτσι, συμβάλλει στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας.
– Τονώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα, καθώς έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ουσίες με αντιμικροβιακή δράση (θειορουβικίνη και θειοφλαβίνες).
– Προστατεύει την καρδιά, αφού τα αντιοξειδωτικά του (φλαβονοειδή) μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL).
Black-Tea_English-Breakfast_BT04
Τσάι του βουνού

Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης και τον πονόλαιμο, ενώ φαίνεται ότι βοηθάει στην αρτηριοσκλήρωση, τον πονοκέφαλο και την ευκοιλιότητα.

Τίλιο

Έχει ηρεμιστική δράση, ενώ βοηθά σε ημικρανίες, ζαλάδες και αϋπνίες. Επίσης, ενδείκνυται για τον βήχα και το κρυολόγημα, ενώ ανακουφίζει από ρευματισμούς, αρθριτικά και δυσπεψία.

DSC_9801_1261

Ιβίσκος 

Ενδείκνυται για τον έλεγχο της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, τονώνει το κυκλοφορικό, συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου, ενισχύει την απώλεια βάρους και βοηθά στον πονοκέφαλο.

Πράσινο τσάι 

Σύμφωνα με αρκετά στοιχεία αναστέλλει διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. στομάχου, παγκρέατος, εντέρου, μαστού, οισοφάγου). Συγκεκριμένα, οι κατεχίνες του φαίνεται ότι συμβάλλουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, χωρίς όμως να επηρεάζουν τους υγιείς ιστούς.

Επιπλέον φαίνεται ότι αναστέλλουν είτε κάποια ένζυμα “κλειδιά”, είτε παγιδεύουν ενεργοποιημένους μεταβολίτες καρκινογόνων ουσιών, είτε αποτρέπουν τον σχηματισμό καρκινικών όγκων μέσω καταστολής εξωτερικών καρκινικών σημάτων.

  • Η αντιοξειδωτική δράση των φλαβονοειδών που περιέχει ενισχύουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Επιπλέον, οι κατεχίνες του έχει φανεί ότι μειώνουν την LDL – κακή χοληστερόλη και την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και προλαμβάνουν την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
  • Κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα δείχνουν πως το πράσινο τσάι μπορεί να προλαμβάνει την εμφάνιση διαβήτη τύπου Ι ή και να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε επιγαλλοκατεχίνη (EGC), που αποτελεί ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Οι κατεχίνες του σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις του οργανισμού. Μελέτες έδειξαν πως θα μπορούσε να αυξήσει κατά 3-4% την ενέργεια που καταναλώνουμε καθημερινά, δηλαδή καθιστά τον ανθρώπινο μεταβολισμό ικανό να «καίει» περίπου 67 θερμίδες επιπλέον κατά τη διάρκεια της μέρας. Επιπλέον, 2-3 φλιτζάνια καθημερινά συνδέονται όχι μόνο με τη μείωση του βάρους , αλλά ιδιαίτερα, με τη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους, παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Λευκό τσάι

Αποτελεί το λιγότερο επεξεργασμένο είδος τσαγιού, με τα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης. Χαρακτηρίζεται από αυξημένη περιεκτικότητα φλαβονοειδών, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, εφόσον μειώνουν την LDL- κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την HDL- καλή χοληστερόλη. Ταυτόχρονα, το λευκό τσάι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ βελτιώνει τη διάθεση μιας και περιέχει το αμινοξύ L-τεανίνη (L-theanine), η οποία όταν εισέρχεται στον εγκέφαλο φαίνεται να προκαλεί μείωση του πνευματικού και σωματικού στρες.

DSC_9695_1061

Κόκκινο τσάι

Προέρχεται από το φυτό Rooibos, έχει χαμηλή συγκέντρωση σε τανίνες και τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα, γι’ αυτό χρησιμοποιείται και στην ομοιοπαθητική. Η χαμηλή περιεκτικότητά του σε καφεΐνη το κάνει κατάλληλο για όλες τις ώρες τις ημέρας και για όλες τις ηλικίες. Επίσης, φαίνεται ότι μειώνει το επίπεδο των λιπών, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους και ευνοεί την πέψη. Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέος, ενώ συμβάλλει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιαλλεργικές, αντιβακτηριδιακές, αντιγηραντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
via

Παραδοσιακή βασιλόπιτα

Τηγανιά με μανιτάρια, πατάτες κι ελιές