Το σπίτι που περιστρέφεται, ακολουθώντας τον ήλιο

Πριν έναν αιώνα, ο Τζορτζ Μπέρναρ Σο έγραψε τα καλύτερα έργα του στην περιστρεφόμενη καλύβα του που είχε κατασκευάσει για να απομονώνεται, να συγκεντρώνεται και να συγγράφει.

Τα πλεονεκτήματα της καλύβας ήταν προφανή: μπορούσε να την στρέφει προς τον ήλιο όταν έκανε ψύχρα, στην αντίθετη κατεύθυνση όταν έκανε ζέστη.

«Μπορούσε να την περιστρέφει χειροκίνητα ακολουθώντας την τροχιά του ήλιου. Έγραφε απομονωμένος και λάτρευε την απομόνωσή του.

Ρύθμιζε και το τηλέφωνό του να μπορεί να καλεί ο ίδιος, αλλά να μην δέχεται κλήσεις» γράφει ο Λέστερ Γουόκερ στο βιβλίο του «Ένα μικρό δικό μου σπίτι».

spiosao2

Στις μέρες μας, το αρχιτεκτονικό γραφείο PATH Architecture σχεδίασε κάτι παρόμοιο στο Πόρτλαντ, στην πολιτεία του Όρεγκον στις ΗΠΑ: το 359, ένα σπίτι που μπορεί να περιστραφεί χειροκίνητα, ακόμη και από μικρά παιδιά, ακολουθώντας τον ήλιο.

Βεβαίως, είναι πολύ μεγαλύτερο από την καλύβα του Σο. Με διαστάσεις 3,65 μέτρα επί 3,65 μέτρα, δίνει έναν χώρο 13,4 τετραγωνικών που μπορεί να κάνει περιστροφή 359 μοιρών περί τον άξονά του (εξ ου και η ονομασία του) για να αποφευχθεί η περιπλοκή των σωληνώσεων ύδρευσης και των γραμμών ηλεκτροδότησης.

Πάντως, ο Μπέντζαμιν Κάιζερ δηλώνει ότι «στην επόμενη εκδοχή θα έχουμε επιλύσει και αυτό το πρόβλημα». Απόφοιτος του Rhode Island School of Design, ο Κάιζερ ίδρυσε, το 2000, την εταιρεία Kaiser Group Inc. Πέντε χρόνια αργότερα, ξεκίνησε την PATH Architecture, δίνοντας έμφαση στη διάσταση «βιωσιμότητα», στα project του.

spiosao3

Προς το παρόν υπάρχει βερσιόν του 359 χωρίς σύνδεση με το δίκτυο, με την οικία εξοπλισμένη με τουαλέτα με δυνατότητα κομποστοποίησης των απορριμμάτων και με ηλιακό πλέγμα την οροφή. Όπως, και βερσιόν συνδεδεμένη με το δίκτυο, στην οποία η αποχέτευση περνά από τον άξονα της γιγάντιας περιστρεφόμενης πλάκας που είναι τοποθετημένο το 359.

spiosao4

Ψηλοτάβανο, το 359 για να τονίζει την αίσθηση του ευρύχωρου, περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο και, στον δεύτερο όροφο, κρεβατοκάμαρα.

newsbeast.gr

Έχετε μικρή βεράντα? Δείτε τα πιο Έξυπνα Έπιπλα για σας!

Ποιος δεν θέλει να έχει την πιο όμορφη βεράντα για να περνάει τις ζεστές μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού σε αυτήν; Δείτε υπέροχα,...

Ιδανικό για ερωτευμένους, ευτυχισμένους, κουρασμένους ή άτομα με τάσεις φυγής

Έχεις νιώσει ποτέ την ανάγκη να χαθείς στο "ποτέ" και στο "πουθενά"; Να είσαι πιεσμένη, κουρασμένη, στεναχωρημένη, με οξύτατες τάσεις φυγής; Τι κάνεις; Που...

25 τρόποι να αποθηκεύετε τα τρόφιμα σας για να μην χαλάνε γρήγορα!

Σας έχει τύχει να αγοράσετε τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες και να χαλάσουν σε λίγες μέρες; Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αγοράζουν τρόφιμα προσφορών, που συνήθως...

Φωτογράφος βρίσκει ένα εγκαταλειμμένο Σπίτι και αποφασίζει να μπει μέσα. Μόλις ανοίγει η Πόρτα...

Στην καναδική επαρχία Ontario ένας φωτογράφος συνάντησε αυτό το εγκαταλελειμμένο σπίτι. Κανείς δεν είχε μπει εκεί μέσα για πάνω από 30 χρόνια. Απ'έξω φαίνεται πως ο χρόνος...

Βάζει 2 Σφουγγαράκια μέσα στο Ψυγείο. Ο Λόγος; Δε το είχαμε Φανταστεί!

Συνεχώς στο διαδίκτυο μαθαίνουμε νέα πράγματα και κόλπα που μας διευκολύνουν τη ζωή. Όπως για παράδειγμα στο βίντεο που ακολουθεί μας δείχνει χρήσιμα και εύκολα...

Προετοιμασία για ένα Ζεστό Καλοκαίρι: 10+1 Υπέροχες Ιδέες!

Έχουμε συλλέξει κάποιες ιδέες για σας, με σκοπό να κάνετε πιο φιλόξενο τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, ώστε οι ζεστές ώρες του καλοκαιριού...
close