in

Στοκχόλμη: Από παλιό πανεπιστήμιο σε Όμορφο σπίτι

Αν μιλούσαν τα τείχη αυτής της σοφίτας, θα μας έδιναν περισσότερο από ένα μαθημα…  Φαρμακευτική συγκεκριμένα. Διότι όπου βλέπουμε τώρα ένα σπίτι, πριν υπήρχαν αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια που χρησιμοποιούνταν από τους φοιτητές του πρώην Ινστιτούτου Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Αυτό το κτίριο, το οποίο προστατεύεται τώρα από το νόμο, χτίστηκε το 1896 σύμφωνα με τις οδηγίες του αρχιτέκτονα Gustaf Dahl και έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε 39 ορόφους (έξι από αυτούς στον τελευταίο όροφο, που είχαν ήδη σπαταληθεί) από το στούντιο Andreas Martin-Löf Arkitekter και Oscar Properties, με μέγιστο σεβασμό στα αρχικά στοιχεία, τις προσόψεις, τις εισόδους και τις σκάλες.

Όταν μπαίνετε σε έναν από αυτούς τους ορόφους, ένα από τα πράγματα που προσελκύουν την περισσότερη προσοχή είναι τα ψηλά ταβάνια του, ύψους 4,3 μέτρων.

Στη διακόσμηση, έχουν επιλεγεί εξαιρετικά αλλά απλά έπιπλα και υλικά. Η χρωματική παλέτα είναι πολύ ουδέτερη και κυριαρχεί το φυσικό χρώμα του ξύλου, μια χρωματική απόκλιση του γκρι και του λευκού. Η τέχνη είναι το αντίθετο της διακριτικής ευχέρειας και φέρνει δυναμισμό στους εσωτερικούς χώρους.

Erik Lefvander
Erik Lefvander
Erik Lefvander
Erik Lefvander
Erik Lefvander
Erik Lefvander
Erik Lefvander
Erik Lefvander
Erik Lefvander
Erik Lefvander

Ήδη στην είσοδο συναντάμε ένα αντίγραφο του Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, μια ανατομία που, πάλι, κάνει ένα νεύμα στο διαμορφωτικό παρελθόν του κτηρίου.

Erik Lefvander
Erik Lefvander

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής δεν ήταν το μοναδικό ανακαινισμένο πανεπιστημιακό κτίριο στην πανεπιστημιούπολη. Δίπλα του βρίσκεται το Ινστιτούτο Ζωολογικής Ανατομίας, που σχεδιάστηκε το 1956 από τον διάσημο αρχιτέκτονα Paul Hedqvist, το οποίο το στούντιο Andreas Martin-Löf Arkitekter έχει επίσης μετατραπεί σε σπίτια, 30 εκ των οποίων είναι διαμερίσματα και δύο μεγάλες σοφίτες στη σοφίτα. Οι αρχιτέκτονες έχουν διατηρήσει τη χαρακτηριστική κεντρική σκάλα από τη δεκαετία του 1950 και τον αρχικό ανελκυστήρα. Η πρόσοψη, που τροποποιήθηκε εν μέρει στη δεκαετία του ’90, έχει αποκατασταθεί και έχουν αφαιρεθεί οι σκάλες έκτακτης ανάγκης και τα μη αυθεντικά παράθυρα.

Erik Lefvander
Erik Lefvander
Erik Lefvander

elledecor.com

Ένα σπίτι από ανακυκλώσιμα υλικά!

Έτοιμα τα πολυτελέστατα καταφύγια όπου θα προφυλαχθούν οι δισεκατομμυριούχοι! Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό