in

Πρίν & Μετά : Ανακαίνιση Αθηναϊκής κατοικίας του 1930 στον Κολωνό

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Χρυσή Τομή ανέλαβε την ριζική ανακαίνιση μονοκατοικίας του 1930, στον Κολωνό, με στόχο την μετατροπή της σε μία άνετη, φωτεινή και μοντέρνα κατοικία, που πληροί όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Το έργο αποτελεί παράδειγμα ενσωμάτωσης ενός σύγχρονου λειτουργικού διαγράμματος σε ένα υπάρχον κέλυφος αθηναϊκής κατοικίας στην περιοχή του Κολωνού, που φέρει την αξιόλογη αρχιτεκτονική ποιότητα της δεκαετίας του 1930.

athenian_house_at_colonus-p05

athenian_house_at_colonus-p06

athenian_house_at_colonus-p02

athenian_house_at_colonus-p03

Η διατήρηση του αιθρίου ως πυρήνα της κατοικίας, γύρω από το οποίο οργανώνονται οι καθημερινές λειτουργίες αποτελεί την κεντρική ιδέα της πρότασης. Από αυλή του σπιτιού με περιορισμένη επικοινωνία με την καθημερινή ζωή στο εσωτερικό του, ο ρόλος του αιθρίου αναβαθμίζεται, αποτελώντας την «καρδιά» του σπιτιού, «πλάθοντας» την εσωτερική οργάνωση με το φυσικό φως που διαχέεται στο σπίτι.

athenian_house_at_colonus-p07

athenian_house_at_colonus-p08

athenian_house_at_colonus-p15

athenian_house_at_colonus-p13

athenian_house_at_colonus-p11

athenian_house_at_colonus-p22

Εσωστρεφής δομή, συμμετρικά οργανωμένοι χώροι, κεντρικός άξονα κίνησης, αποτελούν βασικά στοιχεία της τυπολογίας του αθηναϊκού σπιτιού, τα οποία αναδεικνύονται στην πρόταση.

Ο διάδρομος διατηρείται ως χώρος εισόδου και το καθιστικό ενσωματώνεται οπτικά με την κουζίνα και το αίθριο, μέσω του συνεχούς ξύλινου πατώματος. Η ξύλινη οροφή παραμένει εμφανής στην κουζίνα και βάφεται λευκή σε συμφωνία με τις λευκές επιφάνειες εργασίας από λάκα.

Το υπνοδωμάτιο βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της κατοικίας με δάπεδο από παλιά πλακάκια, τα οποία αξιοποιούνται επαναφέροντας την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

athenian_house_at_colonus-p16

athenian_house_at_colonus-p17

athenian_house_at_colonus-p21

athenian_house_at_colonus-p19

Ο ζωτικός ρόλος του αιθρίου προβάλλεται και σε επίπεδο όγκων, μέσω ενός παιχνιδιού με τα οριζόντια και κεκλιμένα επίπεδα της οροφής, τα οποία διαχωρίζουν τις λειτουργίες, τονίζοντας παράλληλα την ογκοπλασία με βάση το φως.

athenian_house_at_colonus-p23

Με αυτό τον τρόπο, το φως του αιθρίου εισέρχεται ανεμπόδιστα σε κάθε χώρο του σπιτιού, δηλώνοντας την παρουσία του. Στο αίθριο, μια μεταλλική κλίμακα ανόδου οδηγεί στο δώμα, ενώ η λιθοδομή στον τοίχο αποκαλύπτεται, δηλώνοντας την αδρή υλικότητα της αρχικής κατασκευής.

Έργο: Residence_Kolonos
Studio: Golden Ratio Collective Architecture
Αρχιτέκτων: Μιχάλης Μπάκας
Εμβαδόν: 104 τ.μ.
Περιοχή: Αθήνα, Ελλάδα
Φωτογράφος: Ντέμη Καρατζαφέρη

Πηγή: xrysitomi.gr

Φυλάξτε τα πολύτιμα είδη σας σε αυτές της Σίγουρες Κρυψώνες στο Σπίτι!

Παίρνει ένα Χάλκινο Σωλήνα και τον Τοποθετεί σε ένα Παράθυρο. Μόλις Δείτε το Λόγο, θα το Κάνετε κι Εσείς!