Πέτρινο σπίτι στις Αλπεις από Μιλανέζο αρχιτέκτονα

Ενα σπίτι μικρό, φτιαγμένο εξολοκλήρου με πέτρα, ξύλινα πορτοπαράθυρα, πέτρινη σκεπή. Θα μπορούσε να βρίσκεται στο Μέτσοβο, αλλά… όχι. Βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία, στις Αλπεις και το ανακαίνισε Ιταλός. Και η διαφορά βρίσκεται στο εσωτερικό.

Κοιτώντας το εξωτερικά, θα μπορούσες εύκολα να υποθέσεις ότι το όμορφο αυτό σπίτι βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε κάποια ορεινή γωνιά της Ελλάδας. Και αν εμφανιζόσουν σίγουρος, θα είχες δίκιο.

Γιατί, όντως, δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτά που συναντά κανείς σε χωριά της χώρας που οι κάτοικοι και οι τοπικοί άρχοντες έχουν επενδύσει στον τουρισμό με σεβασμό στην παράδοση, την αρχιτεκτονική και την ιστορία του τόπου. Οπως για παράδειγμα στο Πάπιγκο.

krana-708

Ρίχνοντας, όμως, μια ματιά, στα κλεφτά, στο εσωτερικό του αντιλαμβάνεσαι αμέσως, ότι το σπίτι αυτό ανήκει σε κάποιον πολύ… θαρραλέο ιδιοκτήτη, που παρέδωσε χωρίς δεύτερη σκέψη τα κλειδιά στον αρχιτέκτονα που ανέλαβε την ανακαίνιση.

Και ότι ο αρχιτέκτονας παραείναι τολμηρός και μάλλον δεν είναι από εδώ. Γιατί το εσωτερικό του συγκεκριμένου σπιτιού θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αυτό ενός σπιτιού στα προάστια της πόλης: Μεγάλοι, άνετοι, ενιαίοι χώροι, γυαλί και ξύλο σε τέλεια αρμονία, το παλιό με το νέο δεμένα αρμονικά, μίνιμαλ αισθητική.

crana13vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_13

Και όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Το σπίτι αυτό βρίσκεται στο χωριό Κράνα στις ιταλικές Αλπεις, στα σύνορα Ιταλίας-Αυστρίας και του άλλαξε τα… φώτα ο Μιλανέζος αρχιτέκτονας Βουνταφιέρι Σαβερίνο.

Πριν το αναλάβει δεν ήταν ακριβώς… σπίτι αλλά ένας στάβλος και ένας αχυρώνας που βρίσκονταν ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Χτισμένα τον 16ο αιώνα, χρειάζονταν επειγόντως όχι μόνο ανακαίνιση, αλλά και ριζική επισκευή και ενίσχυση.

Μετά λοιπόν τα απαραίτητα δεσίματα των τοίχων και των νέων θεμελίων, τον καθαρισμό της πέτρας και την ανακατασκευή της σκεπής, ο παλιός αχυρώνας και ο παλιός στάβλος μετατράπηκαν σε ένα όμορφο σπίτι δύο επιπέδων (μια κρεβατοκάμαρα και ένα μπάνιο στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο καθιστικό, κουζίνα αλλά και δυνατότητα δύο έξτρα κρεβατιών).

crana2vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_02

crana3vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_03

Αφού ολοκληρώθηκε η επισκευή του, ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να αγοράσει και το διπλανό κτίριο, το οποίο ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση και όπως με τον αχυρώνα και το στάβλο έτσι και με εκείνο διατήρησε την παραδοσιακή, αρχική, εξωτερική του εμφάνιση. Το μόνο, ίσως, που ξενίζει είναι η μικρή γέφυρα από ξύλο και γυαλί που ενώνει τα δύο κτίρια.

Μια γέφυρα από ξύλο και γυαλί ενώνει τα δυο κτίσματα

crana4vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_04

crana5vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_05

Η κουζίνα και το καθιστικό στο αρχικό κτίσμα…

crana6vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_06

Τεράστια ανοίγματα, κόντρα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική

crana7vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_07

Η μικρή γέφυρα που ενώνει τα δύο κτίσματα, από το εσωτερικό

crana8vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_08

Φιλτράφει το φυσικό το φως του ήλιου

crana9vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_09

crana10vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_10

crana11vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_11

Οταν τα παλιό και το νέο συνδυάζονται αρμονικά

crana12vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_12

crana14vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_14

Κι όμως, η γωνιά αυτή είναι σπιτιού των Αλπεων…

crana15vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_15 (1)

crana16vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_16

crana17vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_17

Τα σχέδια:

cra1vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_18 cra2vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_19 (1) cra4vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_21 (1) cra5vudafieri-saverino_mountainstonehouse_db_22 (1)
via

Καλλιεργεί 500 φυτά σε ένα μικρό διαμέρισμα!

Μια νεαρή κοπέλα στο Μπρούκλιν έχει μετατρέψει το μικρό διαμέρισμά της σε μίνι… ζούγκλα, όπως λέει η ίδια. Ο λόγος; Πάνω από 500 φυτά, μικρότερα...

Το IKEA κυκλοφορεί κουρτίνα που καθαρίζει τον αέρα του σπιτιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η ατμοσφαιρική μόλυνση συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία μας. Παρά το γεγονός ότι πολλοί από εμάς...

Ζωγράφισε μια καρδιά στο χαρτόνι και τη γέμισε με κλαδιά. Το αποτέλεσμα; Αξιαγάπητο!

Δε απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο για να δημιουργήσετε μια πρωτότυπη κατασκευή. Στη συνέχεια μπορείτε να στολίσετε ένα άδειο τοίχο, μετατρέποντάς το σε κάτι χαρούμενο...

Το Διαμέρισμα της είναι μόλις 8 Τετραγωνικά! Μόλις δείτε όμως το Εσωτερικό του… Θα...

Η ζωή στο Μανχάταν είναι ακριβή – το Μανχάταν είναι ένα από τα πιο ακριβά μέρη για να ζει κανείς στον κόσμο! Μια γυναίκα,...

Ένας καλόκαρδος άντρας έφτιαξε μικρά σπιτάκια για τους άστεγους!

Όλα ξεκίνησαν ένα βροχερό βράδι στο Όκλαντ της Καλιφόρνια όταν μία άστεγη γειτόνισσα ζήτησε από τον υδραυλικό, κατασκευαστή και καλλιτέχνη Gregory Kloehn ένα μουσαμά...

Το πιο απομονωμένο ξενοδοχείο στον κόσμο!

Στο νησί El Hierro, μέρος του Αρχιπελάγους των Κανάριων στην Ισπανία, ένα ξενοδοχείο προκαλεί εντύπωση. Το «Punta Grande» δεσπόζει πάνω σε έναν απομακρυσμένο βράχο,...
close