Κατασκευές με παλιά παντζούρια

Από τα …”φετίχ” όσων αγαπούν τα παλαιά αντικείμενα και τις αναπαλαιώσεις τα παλιά ξύλινα παντζούρια. Θα τα …πετύχετε σε κάποιο γιουσουρούμ ή, πιο συχνά, πεταμένα δίπλα σε κάποιο κάδο απορριμάτων.

Ο πιο αξιοποιήσιμος τύπος διακοσμητικά είναι τα “γαλλικά παντζούρια” , τα κλασσικά δηλαδή με τις γρίλιες και τα σχετικά στενά φύλλα.

Εάν βρίσκονται σε στοιχειωδώς καλή κατάσταση και με όποιον τρόπο και εάν είναι επεξεργασμένα-βαμμένα, μπορείτε να τα μετατρέψετε σε εξαιρετικής αισθητικής διακοσμητικά κομμάτια αλλά και να τα χρησιμοποιήσετε σαν ένα απλό …κομμάτι ξύλου για την κατασκευή χρηστικών αντικείμενων όπως π.χ παραβάν, μικρά ή μεγαλύτερα ράφια κλπ.

Το πρώτο που, συνήθως, θα χρειαστεί είναι να αφαιρέσετε πλήρως τα στρώματα μπογιάς-βερνικιού με τα οποία είναι περασμένα.

Θα το κάνετε με δύο τρόπους, ανάλογα με το τι σας διευκολύνει περισσότερο αλλά και το πόσο φθαρμένη ή όχι είναι η μπογιά στην επιφάνειά τους:

1. Με ένα καμινέτο και σπάτουλα.

Κρατάτε την φλόγα για μερικά δευτερόλεπτα σχετικά κοντά στο χρώμα, η θερμότητα το “φουσκώνει” και το αφαιρείτε με την σπάτουλα.

Αυτός είναι ο πιο σύντομος τρόπος εάν η ήδη υπάρχουσα μπογιά πάνω στο παντζούρι είναι φθαρμένη σε αρκετά σημεία (ξεφλουδισμένη) και δεν υπάρχει κάτω από το χρώμα κάποιο ειδικό υπόστρωμα π.χ μίνιο, που συνηθιζόταν παλαιότερα να περνούν τα ξύλα παραθύρων-παντζουριών για να προστατευθούν από την υγρασία.Τα μικρά υπολείμματα ανά σημεία θα τα τρίψετε-απομακρύνετε στο τέλος με γυαλόχαρτο.

2. Με διαβρωτικό χρώματος-μπογιάς (remover).

Eίναι ο μόνος τρόπος να αφαιρέσετε εντελώς μπογιά από παλιά παντζούρια η οποία δεν έχει ιδιαίτερα φθαρεί και ειδικά αν κάτω από αυτήν υπάρχει και στρώση από μίνιο, αστάρι κλπ. χωρίς να “καταστρέψετε” την επιφάνεια του ξύλου με …ατέλειωτα ξυσίματα-τριψίματα.

Περνάτε με πινέλο το remover αφήνετε για μερικά λεπτά να ενεργήσει έως να “φουσκώσει-μαλακώσει” η μπογιά και την αφαιρείτε με σπάτουλα. Συνήθως θα χρειαστεί να επαναλάβετε την διαδικασία ακόμη μια φορά ή κατά τόπους όπου υπάρχουν υπολείμματα χρώματος. Στο τέλος περνάτε την στεγνή επιφάνεια του παντζουριού με ένα ψιλό γυαλόχαρτο.

casas ideas 1διακοσμητικές-ιδέες-με-παλιά-παντζουρια29

de3f3302d72dd222482f6e9a6781ed9d

soulouposeto

Ένα σπίτι… κομμένο στη μέση!

Αυτό το παλιό βικτωριανής εποχής σπίτι βρίσκεται στην οδό Αγίου Πατρικίου, στην καρδιά του Τορόντο, στον Καναδά, μοιάζει να έχει κοπεί στη μέση με...

Μήπως σαμποτάρεις την δίαιτά σου;

Εάν παίρνεις βάρος, χωρίς απαραίτητα να τρως τροφές που παχαίνουν, σε ενημερώνουμε πως υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. Είναι πολύ πιθανό, υπεύθυνες για τα περιττά σου...

Η Νέα Τεχνολογία στο Πλυντήριο Πιάτων: Αυτό είναι το Πλυντήριο του Μέλλοντος

Η γνωστή εταιρία Briva δημιούργησε ένα πλυντήριο πιάτων που όπως φαίνεται είναι το επόμενο Big Thing στην κατηγορία των πλυντηρίων πιάτων. Πρόκειται για ένα πλυντήριο...

8 συνήθειες των πολύ έξυπνων ανθρώπων

Οι καθημερινές συνήθειες είναι μεγάλη υπόθεση, η σημασία της οποίας πολλές φορές παραβλέπεται. Η αλήθεια είναι πως σπάνια αναγνωρίζουμε πώς μια συνήθεια μπορεί πραγματικά να...

Τα ράφια του δεν χωρούσαν, αλλά βρήκε μια δημιουργική λύση

Δεν είναι πολύ εκνευριστικό όταν αγοράζετε κάτι και αυτό αποδεικνύεται λίγο διαφορετικό ή μεγαλύτερο απ’ ότι υπολογίζατε; Σίγουρα αν έχεις μετρήσει σωστά τον χώρο από...

Απλά δείτε πως Μεταμόρφωσαν Μισογκρεμισμένο Σπίτι του 1887… Υπέροχο!!!

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό το σπίτι στο York, κατέρρεε. Όλες αυτές οι όμορφες λεπτομέρειες που κάποτε το έκαναν να ξεχωρίζει, καλύπτονταν από πυκνά...
close